Espresso – Elemente. Secrete. Mod corect de preparare.

De multe ori poate te-ai întrebat de ce este espresso-ul atât de diferit, de la un local la altul, de la un barista la altul? Răspunsul se poate regăsi totuși în multe situații precum: sortimentul cafelei, gradul de măcinare al acesteia, tipul de espressor utilizat şi nu în ultimul rând în maiestria celui care o prepară. Prepararea unui espresso de calitate este un proces dificil care presupune stabiliare și parcurgerea corectă a mai multor paşi, care cer exerciţiu îndelungat, perseverenţă şi atenţie foarte mare la detalii. Dacă te-ai îndrăgostit deja de cafeaua de specialitate și implicit de espresso, poate că a sosit momentul să înveți cum se prepară în mod corect. Din acest motiv este important să știi că există câțiva piloni ai procesului pe care îți recomandăm să îi respecți dacă îți dorești să obții constant o cafea delicioasă. În acest articol vei descoperi variabilele importante de preparare, instrumentele necesare și vei întelege procesul complet de creare al unui espresso excepțional.

Variabile de preparare

Înainte de a intra în explicarea modului de a face un espresso, există câteva variabile importante de menționat. Acestea vor determina calitatea generală a băuturii, controlând cantitatea de rezistență și extracția obținută în ceașca finală, prin urmare sunt imposibil de ignorat dacă îți propui ca rezultatul să fie cel putin satisfăcător.

Calitatea apei: Apa de la robinet conține minerale, diferiți compuși chimici, bacterii sau gaze care pot influența calitatea băuturii. Sedimentele, aromele vizibile sau mirosurile se vor resimți inevitabil în ceașcă, din acest motiv un pas important este să testați duritatea apei folosind un kit dedicat. Dacă rezultatele sunt sub standard, există disponibile o mulțime de opțiuni de tratare a apei. Spre exemplu, compania Best Water Technology (BWT) a dezvoltat sisteme de microfiltrare care transformă apa obișnuită de la robinet într-una potabilă folosind tehnologii de ultimă generație în tratarea apei.

Dozarea: Cafeaua utilizată pentru prepararea unui espresso este recomandat să fie proaspăt măcinată tocmai pentru a obține cea mai bună aromă. De preferat este ca atunci când vrei să faci un espresso, să macini doar cât este necesar, iar apoi să o dozezi cafeaua și să o distribui uniform în potrafiltru. Pentru a obține un shot dublu de espresso este recomandat să utilizați circa 18-21 grade de cafea măcinată, iar pentru asta este necesar un cântar.

Gradul de măcinare: Un alt aspect important în prepararea cafelei este granulația cafelei. Aceasta trebuie să aibă o consistență foarte fină, deoarece dacă este mult prea groasă, apa va trece prea ușor prin cafeaua din portafiltru și nu se vor extrage toate aromele și uleiurile din aceasta. În schimb, dacă granulația cafelei este prea mică, cafeaua din portafiltru va fi mult prea densă, iar timpul de extracție mult prea lung, fapt ce va conduce spre obținerea unei cafele foarte amară. Din acest motiv, alegerea corectă a unei râșnițe și învățarea modului de utilizare sunt elemente foarte imporante. Recomandarea noastră este să optați pentru râșnițe care permit reglarea micrometrică a granularițății sau au prestabilitate setări ce vă vor ajuta să măcinați cafeaua exact cum trebuie.

Tamparea cafelei în portafiltru: Acțiunea de tampare ar trebui să fie fermă și uniformă, având ca scop compactarea cafelei în întregime. Acest lucru se realizează cu ajutorul unui tamper sub o presiune de aproximativ 14-18 kg. Tamperul este un obiect metalic, care are la bază un disc gros, și care are diferite diametre care să se potrivească cu portafiltrul utilizat. Totuși, chiar dacă la prima vedere acest pas poate fi considerat simplu, nu este nici pe departe așa. Dacă cafeaua este compactată prea slab, apa va curge mult prea ușor, fără a extrage în totalitate elementele aromatice și uleiurile din măcinătură. Iar în cazul în care compactarea este mult prea tare, datorită timpului de extracție îndelungat cafeaua obținută va fi amară.  

Temperatura apei: Potrivit Specialty Coffee Association, temperatura optimă de realizare a brewing-ului este de între 90.5 și 96 ° C. Dacă apa este prea fierbinte, rezultă extragerea a o mulţime de elemente negative din cafea. În acelaşi timp, dacă apa nu este suficient de fierbinte, elementele esenţiale ale aromei unui espresso nu sunt extrase în totalitate din cafea şi se va obţine o cafea lungă. Majoritatea espressoarelor destinate industriei Horeca sunt prevăzute cu control și afișaj digital, care permit reglarea temperaturii de preparare din momentul extracției, însă dacă îți dorești precizie chiar și acasă îți recomandăm modelul Vibiemme Domobar Digitale, un espressor pentru un casnic, perfect ancorat în noile trenduri digitale.

Timpul de preparare: Prepararea unei cafele espresso ar trebui să dureze aproximativ 25 de secunde de când maşina este pornită şi până când se atinge cantitatea necesară pentru o ceaşcă de cafea. Cafeaua trebuie consumată imediat ce a fost preparată, altfel aceasta se va răci, alterându-se calităţile aromatice şi consistenţa cremoasă.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started